
Från jord till smaskigt regnmode
Om lantbrukarna som tog en paus från boskap och skapade regnmode som fick världsstjärnorna att dregla. På Lindkullens gård i Käsemåla, Emmaboda kommun, började ett recept ta form – inte på potatismos eller inbakad fläskfilé, utan på regnkläder som senare skulle sätta Käsemåla på kartan.
Jonas och Carola Carlsson driver sedan 2019 företaget Farmerrain, där de tillsammans har kokat ihop en klimatsmart lösning för regnställ som klarar lantbrukets tuffa krav utan att lämna en bitter eftersmak för miljön. Men deras hunger för hållbart regnmode väcktes långt tidigare än så.
– Vi är lantbrukare i grunden och hade många djur på gården, berättar Jonas Carlsson. Som lantbrukare använder man regnkläder dagligen, men vi upptäckte snabbt att de ofta gick sönder. Det var inte ovanligt att vi förbrukade fyra till fem regnställ om året. Paret lyckades nosa upp en återförsäljare av slitstarka regnkläder för yrkesfiskare, men de var inte alls anpassade för lantbruk. Med egna idéer om förbättringar började de långsamt koka ihop en egen lösning: regnkläder med rätt ingredienser för lantbrukets behov.
Från PVC till biovinyl PVC
En av de viktigaste ingredienserna i traditionella regnkläder, visade sig vara ett problem. Den är nämligen miljömässigt tung och baserat på fossila ämnen. Ett vanligt regnställ kan belasta miljön med upp till 35 kg koldioxid.
Med en stark känsla för miljön började Jonas och Carola leta efter bättre råvaror. Voilá! Tallolja, en restprodukt från det svenska skogsbruket, blev svaret. Med biovinyl som huvudingrediens och en ny, miljövänlig mjukgörare skapade de en mer klimatsmart lösning som minskade regnställens klimatpåverkan med hela 12 gånger ned till enbart 3 kg koldioxid.
It’s a smashing hit
– Vi är stolta över våra regnkläder, men vi fortsätter alltid att förbättra receptet. Vårt senaste samarbete med ett kemiföretag har gett oss ännu bättre material som är mer hållbart än någonsin, säger Jonas.