alt text

Bruna bönor i all ära...

Men i den här texten hade vi tänkt smaka lite på en annan baljväxt. Voilá: ärtan. Bon appetit. Blunda och föreställ dig en. Visst påminner den lite om Kalmar län självt? Blygsam till storleken och gör inte mycket väsen i onödan. Men när det kommer till vad man kan göra med den så känns den plötsligt gigantisk. En känsla som visat sig vara alltmer sann i takt med att efterfrågan på hållbara livsmedel vuxit.

Men odlingen av ärtor i Kalmar län är ingen trend eller kortsiktig fluga direkt, utan en del av en stark odlingstradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under århundraden har ärtan varit närvarande i regionen. Man kan exempelvis tänka sig att den svenska militären genom åren marscherat med en hel del Kalmarodlad ärtsoppa i magarna.

Idag tycks aptiten för ärtor vara omöjlig att mätta och grödan har på senare år fått ett rejält uppsving i regionen. Här odlas de både för traditionellt bruk, det vill säga som grönsak och till foder för djur, och för moderna innovationer som proteinpulver, snacks och köttsubstitut. Vi säger bara: ju mer desto godare! Förutom sina delikata egenskaper som livsmedel finns många hållbarhetsmässiga fördelar.

Exempelvis har ärtplantan en naturlig förmåga att binda kväve i jorden via sina rötter. Det gör att man inte behöver använda lika mycket konstgödsel vilket i sin tur hjälper odlaren att hålla myllan frisk och näringsrik på ett naturligt och hållbart vis. År efter år.

För att göda lantbruket i regionen puttrar en rad lokala initiativ inom forskningen samt olika samarbeten mellan livsmedelsföretag och universitet som hungrigt söker efter nya, finurliga sätt att använda ärtor. Ett exempel är projektet ”GODARE – för tallriken, kroppen och klotet”, som finansieras av Tillväxtverket och Region Kalmar län. Projektet ska stärka små och medelstora företag inom livsmedelsnäringen genom att krydda dem med kunskap, inspiration och samverkan. Fokus ligger på innovation och utveckling av växtbaserade och alternativa proteiner, med målet att skapa hållbara livsmedelsprodukter som faller folk i smaken. GODARE förväntas dessutom främja fler startups inom food tech och pågå fram till 2027.

Och framtiden ser ljus ut. Kalmar län har potential att bli en central aktör i den växande marknaden för växtbaserade livsmedel. Med fortsatt forskning, nya samarbeten och det växande intresset för hållbar mat kommer ärtan tillsammans med Kalmar län spela en nyckelroll i framtidens gröna omställning.